Stop internetoplichting

In de eerste acht maanden van 2014 hebben ruim 28.000 mensen aangifte gedaan van internetoplichting. In totaal zijn ze voor 6,7 miljoen euro opgelicht. Volgens het Landelijk Meldpunt Internetoplichting worden veel kopers verleid door hebzucht en naïviteit. Bijvoorbeeld het aanbod van zeer goedkope tickets voor concerten of pretparken. Of de gloednieuwe, nauwelijks nog verkrijgbare, iPhone 6 voor vijftig euro goedkoper dan in de winkel. Hoe naïef ben je als je daar intrapt?

Er zijn vele varianten van digitale oplichting. Via phishing e-mails proberen oplichters pincodes of wachtwoorden van bankrekeningen en creditcards te achterhalen. Bij een scam wordt u soms telefonisch, maar meestal per mail benaderd door Nigeriaanse bendes. Er wordt aangegeven dat u een grote som geld heeft geërfd of een grote prijs heeft gewonnen. Om de uitbetaling te laten geschieden moet u eerst zelf geld overmaken om de ‘onkosten’ van de andere partij te dekken. Als u de eerste keer geld overmaakt proberen ze het nog een tweede en een derde keer. Totdat u het niet meer vertrouwd, en dan verbreken ze het contact.

Geraffineerder zijn de zogenaamde flitsshops. Via een niet te weigeren aanbod – de nieuwste Apple voor minder dan de winkelprijs – op bijvoorbeeld Marktplaats word je doorgelinkt naar een webwinkel. De website ziet er gelikt uit, taalkundig klopt hij, er wordt verwezen naar enkele keurmerken en je kunt betalen via Ideal. Het ziet er vertrouwd uit, dus maak je het bedrag over. Maar nadat je betaald hebt, wordt er niets bezorgd. Je bent opgelicht. Om uit handen van de politie te blijven zijn deze flitsshops slechts enkele dagen actief. Daarna is de website uit de lucht.

Geef geen pincodes of wachtwoorden via e-mail. Maak geen geld over naar onbekenden. Koop geen te laag geprijsde producten via internet. Daar zit echt een luchtje aan. Via het Landelijk Meldpunt Internetoplichting kun je verkopers checken. Helaas zijn de hiervoor genoemde flitsshops al verdwenen voor het meldpunt ze op hun website heeft staan, dus de check is geen honderd procent garantie. Als je zeker wilt zijn dat je niet wordt opgelicht kun je ‘ouderwets’ naar de winkel gaan. Op het moment dat je betaalt, heb je het product in handen. En als er iets is met het product kun je terug naar de winkel. Zeker bij grotere aankopen is dat stukken veiliger dan bestellen via internet.