Benzineprijzen

In Nederland houd ik de prijzen van benzine en diesel nauwgezet in de gaten. Ik probeer zoveel mogelijk bij de goedkopere pompstations te tanken. Als je naar het buitenland gaat en ook niet de hoofdprijs wilt betalen voor brandstof, moet je je goed voorbereiden. Dat bleek ook weer in de voorjaarsvakantie.

Wij zijn dit jaar twee keer wezen skiën. Een keer een dagje naar Winterberg in Duitsland en in de voorjaarsvakantie een week naar Oostenrijk. Onderweg moet er diesel worden getankt  en dan zijn er bijzonder grote verschillen. De adviesprijs voor diesel in Nederland is de laatste weken ongeveer 1,35 euro. In Duitsland is deze ongeveer 1,20 euro. Als je ’s morgens in de dorpjes op de route naar Winterberg tankte, betaalde je 1,22 euro. Dat is aanmerkelijk goedkoper dan in Nederland. Echter, wanneer je ’s avonds terugreed was de prijs 1,06 euro. De handige Duitse dorpspompeigenaren krikken op zaterdagochtend en zondagochtend de prijs blijkbaar zestien cent op en verdienen ongetwijfeld goed aan al die langsrijdende Nederlanders.

Onderweg naar onze skibestemming in Oostenrijk rijden we door Duitsland en Italië. De laatste zeventig kilometer is een provinciale weg. Zo’n dertig kilometer voor de eindbestemming is het de hoogste tijd voor een sanitaire stop en het vullen van de bijna lege tank. Bij een netjes uitziende benzinepomp stoppen we. De auto wordt volgetankt door een behulpzame pompbediende. Waar vind je dat nog? Bij de kassa schrik ik me rot; 1,61 euro per liter moet ik afrekenen. Hij heeft er toch geen benzine ingegooid? Nee hoor, de diesel kost – inclusief bediening – 1,61 euro. Achteraf bezien was het niet handig daar te tanken. We waren nog in Italië, twintig kilometer voor de grens met Oostenrijk. In Italië is de adviesprijs voor diesel ongeveer 1,50 euro, in Oostenrijk is deze ongeveer 1,10 euro. Als we twintig kilometer door waren gereden hadden we 20 tot 25 euro kunnen besparen!

Als je met de auto naar het buitenland op vakantie gaat, moet je bij de voorbereidingen niet alleen nadenken over de paspoorten, reisverzekering, et cetera. Dat blijkt wel weer. Het checken op internet van de brandstofprijzen in de verschillende landen is minstens zo belangrijk. Luxemburg en Oostenrijk zijn erg goedkoop. Noorwegen en Italië zijn erg duur. Daarnaast is het ook in het buitenland beter om bij kleine prijsvechters in de bebouwde kom te tanken dan bij de grote pompstations bij de snelweg.