Wennen

Ik schrijf deze column tijdens de langste hittegolf die Nederland ooit heeft gehad. Een week lang is het iedere dag warmer dan 30 graden. En de laatste nachten wordt het niet kouder dan 20 graden. Het is woelen en zweten in bed. Gelukkig waait het in Fryslân iets meer dan in het binnenland, dus met de ramen wagenwijd open is het net te doen in de slaapkamer. Deze week ben ik twee keer naar NOA in Veenendaal geweest. Lekker in de auto met airco en ook op kantoor verkoeling door een airco. In de supermarkt doe ik rustig aan, het is daar zo lekker koel dat je niet haastig je boodschapjes doet. Maar dit weer blijft wennen.

Waar ik ook maar niet aan kan wennen zijn de (economisch) gevolgen van corona. Zomaar een greep uit de krantenberichten van de afgelopen week. ‘Meer grote bedrijven failliet door coronacrisis’ blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes. Volgens Euler Hermes is het zorgwekkend dat grote concerns – zoals bijvoorbeeld Didi, Expresso en Miss Etam – kopje onder gaan, omdat ze ook een netwerk van leveranciers meesleuren. ‘Gemeentehuizen en provinciehuis kleuren rood’ was een actie van poppodia en theaters, omdat de culturele- en evenementensector het zonder steun van de overheid niet gaat redden. Het gemiddelde omzetverlies in de evenemententak is maar liefst 85 procent! ‘Britse economie krimpt meer dan 20 procent’ zowel door corona als door de Brexit.

Naast zorgwekkende berichten was er ook positief nieuws. ‘Beurzen sluiten met grote plussen’ omdat beleggers – ondanks een pandemie – weer meer risico durven nemen. ‘Bezorger HelloFresh boekt recordresultaten’ omdat veel mensen maaltijden lieten bezorgen in plaats van naar de winkel of uit eten te gaan. ‘Weer vaker beroep op NHG’. Meer huizenbezitters sloten een hypotheek over vanwege de huidige lage rente, en vaak om daarmee een verbouwing te realiseren.

We leven dus in vreemde tijden. Economieën krijgen forse dreunen, maar beurzen doen het goed. De modebranche en de evenementensector krijgen zware klappen, maaltijdbezorgers en klusbedrijven beleven gouden tijden. Door het warme weer lijkt de horeca – vooral op de terrassen – goede zaken te doen. Aan de andere kant lijkt het er op dat in de uitgaansgelegenheden een deel van de nieuwe besmettingen plaats vindt, waardoor wederom sluiting dreigt.

Klimaat, maatschappij en economie zijn altijd aan verandering onderhevig geweest. Maar de snelheid waarmee dat dit jaar gebeurt, is nieuw voor iedereen. En eigenlijk niemand kan overzien waar we over drie maanden of een half jaar staan. Dat vind ik wel wat beangstigend! Het blijft wennen…