Voorkom onderbetaling uitzendkrachten

Arbeidsmigranten die hun baan kwijtraken staan soms binnen een dag op straat, omdat hun  werkgever ook hun huurbaas is. Ze hebben dan geen werk meer, maar ook geen woning. Dit kan zo niet langer, oordeelt het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten dat onder leiding van Emile Roemer heeft nagedacht over onder andere de regulering van de uitzendbranche. Deze regulering is nodig om misstanden in de sector tegen te gaan. De coronacrisis heeft de problemen rond arbeidsmigranten nog scherper op de kaart gezet, zegt Roemer. Een andere belangrijke oorzaak is volgens hem dat het veel te gemakkelijk is om een uitzendbureau te starten. Sinds het vergunningsstelsel is afgeschaft, is het aantal toegenomen van 4000 naar 14.000. En daar zitten veel kwaadwillende ondernemers tussen, aldus Roemer.

Het Aanjaagteam adviseert om regulering van de uitzendsector vorm te geven door de verplichte certificering van uitzendbureaus. Deze certificering gaat ook gelden voor buitenlandse organisaties die in Nederland arbeid ter beschikking stellen. Daarvoor moet een stelsel ontwikkeld worden waarbij het Ministerie van SZW samen met Sociale Partners en de Raad voor Accreditatie eisen opstelt waar keurmerken aan moeten voldoen én tegen welke normen de uitzendbureaus moeten worden gecontroleerd door certificerende instellingen die een accreditatie hebben voor deze controles. Dit naar analogie van het stelsel van toezicht op de Arbodiensten.

PayOK, het keurmerk dat toetst of uitzendbureaus en payroll-organisaties het juiste loon betalen en waar ik voorzitter van ben, staat positief tegenover de voorstellen, maar vreest het tempo waarin het nieuwe certificeringsstelsel gerealiseerd kan worden. Een nieuw certificeringsstelsel zal zeker nog enkele jaren op zich laten wachten, jaren waarin het mogelijk blijft voor malafide uitzendbureaus en payroll-organisaties om hun werknemers te onderbetalen. Ik doe dan ook de oproep aan de overheid én aan inleners om nu al certificering voor uitzendbureaus verplicht te stellen, met de reeds bestaande keurmerken, waar PayOK er één van is.

Elke dag die het langer duurt voordat er verplichte maatregelen genomen worden, betekent voor uitzendkrachten die bij malafide bedrijven werken dat zij te weinig loon krijgen. Hierdoor loopt – door de Wet Aanpak Schijnconstructies – ook de opdrachtgever het risico op een loonclaim. Als de overheid uitzendbureaus verplicht om gecertificeerd te zijn, verdwijnt een zeer groot deel van de malafiditeit. Met het verplicht stellen van certificering in de uitzendsector kan geen minuut langer meer gewacht worden.