Verkiezingen

We hebben spannende verkiezingen gehad. Zoals verwacht in de peilingen is de VVD de grootste geworden en zijn de zetels versnipperd over de partijen. Er zijn minimaal vier partijen nodig om een kabinet te vormen. Het meest waarschijnlijk gaan VVD, CDA en D66 in een kabinet, aangevuld met GroenLinks en/of ChristenUnie. Wat gaat zo’n coalitie betekenen voor de vastgoedmarkt?

 

Bij een inkomen in de hoogste belastingschijf betaalt de Nederlander momenteel wel 52 procent belasting, maar is de aftrek in 2017 nog maar 50 procent. De bedoeling is dat deze aftrek met een half procent per jaar wordt afgebouwd naar 38 procent. VVD wil niet tornen aan deze afspraak. CDA, D66 en ChristenUnie onder voorwaarden wel. De kans is aanwezig dat de afbouw naar een procent per jaar gaat. Maar daar komt dan ongetwijfeld een forse verlaging in de inkomstenbelasting tegenover te staan.

 

VVD wil de verhuurdersheffing – de belasting voor woningcorporaties – verhogen, D66 wil hem handhaven, CDA wil hem verlagen en de ChristenUnie wil hem afschaffen. De kans is dus groot dat de verhuurdersheffing gehandhaafd blijft. Dat scheelt ook zoeken naar 1,7 miljard euro compensatie. VVD wil de liberalisatiegrens – de grens tussen sociale huurwoningen en woningen in de vrije sector – verlagen van 710 euro naar 600 euro. CDA, D66 en ChristenUnie willen de bestaande grens handhaven. Het zal dus wel 710 euro blijven.

 

Voor de crisis kon je 110 tot 120 procent van de aanschafprijs van de woning als hypotheek krijgen. In 2017 is dat 101 procent en per 1 januari 2018 wordt deze zogenaamde Loan To Value (LTV) 100 procent. De Nederlandsche Bank, en onlangs ook minister Dijsselbloem, wil de LTV terugbrengen naar 90 procent. Dan moet een koper tienduizenden euro’s spaargeld meebrengen bij de koop van een woning. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vinden een LTV van 100 procent prima. Die wordt dus niet verlaagd.

 

Van de VVD mag de overdrachtsbelasting verdwijnen, ChristenUnie wil hem afschaffen voor starters, D66 zou hem stapsgewijs willen afbouwen en CDA vindt dat afschaffen te grote budgettaire consequenties heeft. Derhalve zal de overdrachtsbelasting eerst wel blijven en vervolgens aangepakt worden bij de herziening van het belastingstelsel. De partijen willen allemaal het pensioen inzetten voor versnelde hypotheekaflossing. Dat zal dus in het regeerakkoord komen.

 

In de opsomming komt GroenLinks niet voor. Zij hebben over de genoemde punten niets in hun verkiezingsprogramma staan. Zij zullen vast inzetten op verduurzaming van vastgoed.

Alles overziend gaat zo’n kabinet de vastgoedmarkt grotendeels met rust laten. En dat is prima. Na vier jaar ‘verbouwen’ door minister Stef Blok van Wonen is stabiliteit en rust op de woningmarkt gewenst.