Trots

Net als waarschijnlijk voor u geldt, zijn de maanden maart en april in 2020 voor mij de vreemdste maanden maart en april ooit. Zonder dat we dat zagen aankomen wordt de hele wereld gegijzeld door iets wat met het blote oog niet eens waarneembaar is. Bijna negen weken nadat ons land in een ‘intelligente lock-down’ ging zijn we het normaal gaan vinden dat we met z’n allen zoveel mogelijk vanuit huis werken, dat we vergaderen via schermpjes, dat we elkaar geen hand meer  geven en dat we anderhalve meter afstand van elkaar houden. We rijden ondertussen 100 kilometer per uur op bijna verlaten snelwegen.

Alle activiteiten bij mijn branchevereniging NOA zijn tot nader order opgeschort en ondertussen gaat het overgrote deel van de vragen die ons secretariaat behandelt over de vele maatregelen die het kabinet heeft genomen en de gevolgen voor onze afbouwsector. We blijven onze leden ook in deze moeilijke tijd natuurlijk zoveel mogelijk ondersteunen en dat doen we deels door overheden en grote opdrachtgevers te vragen om zoveel mogelijk bouwprojecten door te laten gaan of zelfs te versnellen.

We proberen iedereen ervan te overtuigen dat we niet bij de pakken neer moeten gaan zitten en de schouders eronder te blijven zetten. Niemand zit te wachten op doemscenario’s of onheilstijdingen. Daarom ben ik ook zo blij met de kans die we kregen om die boodschap op de nationale radio en televisie te mogen verkondigen. Omdat de STER de reclameblokken niet meer gevuld kreeg, mochten brancheverenigingen gratis adverteren. Volgens mij hebben we in die halve minuut die de commercial van NOA duurt heel goed laten zien waartoe onze vakmannen en – vrouwen in staat zijn en dat we – met inachtneming van de regels – nog steeds hele mooie dingen kunnen maken.

En in dat licht ben ik extra trots op het feit dat we samen met de vakbonden – ook in deze vreselijk moeilijke tijd – een handtekening hebben gezet onder de nieuwe cao Afbouw. Het vervult me met trots dat we als betrokken werkgevers laten zien dat we oog hebben voor onze werknemers. Niet alleen door ze per 1 mei 3 procent meer salaris uit te betalen, maar ook door als eerste sector een eigen ‘zware-beroepen-regeling’ op te tuigen waardoor onze mensen eerder met pensioen kunnen.

Ik had me voorgenomen om het meest gebruikte woord van deze maanden niet in deze column te gebruiken, en dat is gelukt!