Tien of elf grote steden

Vorige week, tijdens de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam, lanceerde CEO Jeroen Lokerse van Cushman & Wakefield het plan om de Randstad om zetten naar Nieuw Amsterdam. Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moeten samengaan in één grote Randstadmetropool. Volgens Lokerse kan de regio alleen op die manier concurreren met steden als Parijs, Londen en Berlijn. Lokerse voorziet een nieuwe stad van 7 miljoen mensen, die naast de genoemde Randstad-steden ook Eindhoven behelst vanwege de High Tech Campus. Het idee van één grote nieuwe stad is niet nieuw, ook wijlen burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan noemde dit vorig jaar in het programma Zomergasten.

Vanuit de stad Utrecht kreeg Lokerse via social media veel hoon over zich heen. Utrechters gaan liever emigreren dan dat ze onderdeel worden van Nieuw Amsterdam. Uiteraard ligt de naam Amsterdam internationaal heel goed; veel buitenlanders gaan niet naar Nederland, ze gaan naar Amsterdam. Dus ik begrijp de keuze van Lokerse voor Nieuw Amsterdam wel. Maar volgens mij is een stad van 7 miljoen inwoners echt een maatje te groot voor Nederland. En moet je Utrechters, Hagenezen, Rotterdammers en Amsterdammers niet in één stad willen stoppen.

Maar wat dan wel? In mijn ogen zal de komende decennia een enorme trek naar de steden plaatsvinden. Op het platteland blijven enkel de boeren over. Bestaande steden zullen derhalve groeien naar miljoenensteden. Amsterdam zal samengaan met de rest van Noord-Holland, Almere en Lelystad. De hele provincie Utrecht wordt de stad Utrecht. Den Haag zal bestaan uit het noorden van Zuid-Holland. Het zuiden van Zuid-Holland, Zeeland en West-Brabant worden toegevoegd aan Rotterdam. De rest van Brabant wordt Eindhoven. Het zuiden van Limburg wordt Maastricht of Parkstad. Het grootste deel van Gelderland wordt Arnhem. In het oosten komt Twentestad (Enschede, Almelo, Hengelo, etc.). Zwolle zal bestaan uit de kop van Overijssel, het noorden van Gelderland en het zuiden van Drenthe. De rest van Drenthe en de provincie Groningen wordt de stad Groningen. Dit zijn tien hele grote steden.

Ik heb één provincie overgeslagen en dat is Fryslân. In bovengenoemde opsomming zou je Fryslân kunnen scharen onder Groningen. Als echte Liwwadder en Fries gaat mij dat een stap te ver. Zoals een Utrechter niet bij Amsterdam wil horen, wil een Fries niet bij Groningen horen. Leeuwarden zou prima de elfde grote stad van de toekomst kunnen zijn. Met de rest van Fryslân, de Noordoostpolder en wellicht de kop van Noord-Holland erbij. Laten we daarvoor gaan!