Stop met vakantiegeld

Steeds meer Nederlanders gebruiken het vakantiegeld en de jaarlijkse teruggave van de Belastingdienst om schulden af te betalen. Zij kunnen gedurende het jaar niet rondkomen van hun inkomen.

 

Volgens onderzoek van het economisch bureau van de ABN AMRO Bank heeft 16 procent van de Nederlanders het vakantiegeld en de belastingteruggave nodig om rond te komen. Het gaat dan vooral om huishoudens die minder verdienen dan een modaal inkomen, hetgeen neerkomt op minder dan 35.000 euro bruto per jaar. Van de 1200 ondervraagden besteedt de meerderheid het vakantiegeld geheel of deels aan de vakantie. Het andere deel van de mensen gebruikt het geld om schulden te betalen, een grote aankoop te financieren of zet het weg als spaargeld. Uit de praktijk bij de Kredietbank weten we dat mensen die minder verdienen dan één keer modaal ook moeite hebben met het maandelijks betalen van de huur en de zorgverzekering. Immers, zij krijgen huurtoeslag en zorgtoeslag omdat ze onvoldoende inkomen hebben voor deze uitgaven. Echter betalen zij met de toeslagen vaak andere rekeningen, waardoor de facturen van de woningcorporatie en de zorgverzekeraar blijven liggen.

 

Ik pleit daarom voor een aantal veranderingen. Laten we vakantiegeld, dertiende maand en eindejaarsuitkeringen afschaffen. Betaal deze extra’s in maandelijkse porties uit bij het maandsalaris/uitkering. Op die manier verhoog je het maandelijkse netto-inkomen, waardoor gezinnen beter in staat zijn de rekeningen te betalen. Een groot deel van de mensen kan vervolgens iedere maand een bedrag op een spaarrekening zetten om de vakantie van te betalen. Overigens blijkt uit het onderzoek dat 40 procent van de werkenden zonder vakantiegeld of belastingteruggave op vakantie kan. Voor die groep is deze verandering al helemaal geen probleem.

 

Daarnaast pleit ik er voor dat gezinnen die minder verdienen dan een modaal inkomen niet meer zelf de huur- en zorgtoeslag ontvangen. Laat de Belastingdienst deze toeslagen rechtstreeks overmaken naar de verhuurders en de zorgverzekeraars, zodat mensen alleen het verschil nog hoeven te betalen. De Belastingdienst heeft inzage in de uitkeringen en salarissen van alle Nederlanders, dus deze scheiding moeten ze kunnen maken. Ik ben er heilig van overtuigd dat door deze aanpassingen minder gezinnen in financiële problemen zullen raken. Betuttelend is het zeker niet. Het is het preventief voorkomen dat groepen Nederlanders in de schulden raken en daardoor niet meer meedoen in de maatschappij.