Ouwe sok

Het nieuwe jaar was nog geen twee weken oud of ABN AMRO drukte er voor mij al een flinke stempel op. Het begon met een bericht dat het Economisch Bureau van deze staatsbank berekend had dat de sector waar ik sinds vorig jaar zomer werkzaam in ben – de (af)bouw – komend jaar met 2 procent zal krimpen. Oorzaak? Het werk dat in de afgelopen maanden is blijven liggen of zelfs helemaal niet van de grond kwam wegens de uit het niets opduikende problematiek rondom stikstof en PFAS. Ofwel, aannemers, stukadoors, plafond- en wandmonteurs, vloerenleggers en natuursteenbedrijven lopen in 2020 miljarden mis.

Nog geen week later maakte de bank bekend als eerste van de Nederlandse grootbankiers de rente op spaartegoeden tot 0 procent terug te schroeven. Een paar duizend zeer vermogende spaarders moeten zelfs geld toeleggen op hun spaarcenten, maar ook de gemiddelde spaarder – mensen zoals u en ik – ziet zijn opzij gezette euro’s in de komende jaren alleen maar minder waard worden als hij deze op een spaarrekening heeft gezet. Inflatie snoept immers ieder jaar een paar procent van het banktegoed af. Voorlopig beweren alle banken dat ze vooralsnog geen negatieve rente gaan berekenen, maar het ziet er ook niet naar uit dat de rentes binnen afzienbare tijd zullen stijgen.

Wat te doen? De Autoriteit Financiële Markten onderzocht enige tijd geleden wat Nederlanders zouden doen als de rente negatief zou worden: maar liefst 34 procent antwoordde dat ze het dan in een ouwe sok stoppen, 20 procent zei te gaan beleggen en 5 procent zou het direct uitgeven. Ik wil u een ander idee aan de hand doen.

Door mijn vorige baan – als voorzitter van de NVM – weet ik dat huizenprijzen in de afgelopen decennia alleen maar zijn gestegen. Zelfs de dip die ontstond door de financiële crisis zijn we allang weer te boven. U kunt uw spaargeld dus prima in een andere woning steken. En zelfs als u niet over bedragen beschikt waarmee u nu een compleet huis kunt financieren heeft u misschien wel genoeg om uw huidige woning eens goed op te knappen of te verduurzamen. Dat maakt dat uw investering op de lange termijn nog beter rendeert en u zorgt er bovendien voor dat tenminste één voorspelling van ABN AMRO niet uitkomt: de (af)bouwsector kon dan wel eens gaan groeien in plaats van krimpen.