Kwaliteit kost geld

Het stadhuis van Leeuwarden is gebouwd in 1715. Stel dat begin deze eeuw bij een bouwkundig onderzoek is gebleken dat het dak in slechte staat verkeert. De gemeente besluit op dat moment een zeer gerenommeerde timmerman met verstand van monumentale panden in te huren om het dak te repareren. De timmerman verdient vijfduizend euro per maand en krijgt bij perfecte oplevering een bonus van tienduizend euro.

Twaalf jaar later blijkt dat het dak op instorten staat. De timmerman heeft, zonder dat hij en de gemeente dat wisten, balken gebruikt van een houtsoort met korte levensduur. De wethouder huurt een andere timmerman in voor de vervanging. Deze, eveneens gespecialiseerde, timmerman verdient drieduizend euro per maand en krijgt geen bonus. Bij zijn vorige opdrachtgever verdiende hij aanmerkelijk meer.

De gemeenteraad staat op de achterste benen. In de eerste plaats verwijten de raadsleden de eerste timmerman bewust verkeerd hout gebruikt te hebben, hoewel destijds de korte levensduur niet bekend was. Desondanks zou hij zijn bonus terug moeten betalen. Ten tweede vinden ze dat de nieuwe timmerman veel te veel verdiend. De helft is ook prima, vinden ze. Eenieder zal begrijpen dat je voor vijftienhonderd euro per maand hooguit een leerling-timmerman krijgt die de reparatie niet aan kan.

Bovenstaand verhaal is overigens verzonnen, maar het toont gelijkenis met de problemen bij SNS Reaal. Voormalig topman Sjoerd van Keulen van deze bank heeft achteraf verkeerde acquisities gedaan. Maar destijds werd hij door markt en maatschappij geroemd om zijn prestaties. Hij bracht rust in de top van SNS, bracht de bank in 2006 succesvol naar de beurs en heeft ook verschillende goede overnames gedaan. Een flink deel van de bonus heeft hij echt wel verdiend.

Ook de ophef over het salaris van de nieuwe topman Gerard van Olphen verbaast mij. Van Olphen krijgt geen bonussen, hij krijgt minder salaris dan hij voorheen verdiende en hij krijgt minder dan de topman bij die andere staatsbank. Terecht betaalt dit kabinet 550.000 euro per jaar aan een zeer ervaren bankier, die er voor kan zorgen dat de 130 miljard euro op de balans van SNS goed wordt beheerd. Voor de door de Tweede Kamer voorgestelde balkenendenorm van 193.000 euro krijg je een leerling-topman. En dat moeten we echt niet willen!