Happy smart city’s

Het percentage van de wereldbevolking dat in steden leeft, stijgt hard. In 1970 was dit 36 procent, in 2010 50 procent, en de verwachting voor 2050 is 70 procent. Hierdoor stijgt ook het aantal megasteden: in 2030 zijn er 41 steden met meer dan 10 miljoen inwoners. Succesvolle steden van de toekomst zorgen er voor dat ze smart (technologisch) en happy (leefbaar) zijn. Succesfactoren zijn goede (lucht)kwaliteit, leefbaarheid, duurzaamheid, betaalbaarheid, voldoende en  passende werkgelegenheid, goede infrastructuur en transportmogelijkheden, energiezuinige gebouwen en (digitale) verbondenheid. Voor dit alles heb je een krachtig gemeentebestuur nodig.

Londen heeft als slogan ‘Stad voor de mensen’. Centraal hierbij staat het stimuleren van het gebruik van het openbaar vervoer, van 63 procent nu naar 80 procent in 2041. Om dit te bereiken wordt fors geïnvesteerd in openbaar vervoer en bijpassende infrastructuur. Tevens wordt het autoverkeer teruggedrongen door meer voetgangersgebieden aan te leggen. Wenen is de ‘Smart city’. Deze stad zet in op betaalbaarheid: 62 procent van de woningen is sociale huur. Wenen wil dat minder dan 20 procent van de transportbewegingen per auto plaatsvindt. Daarom kost het openbaar vervoer voor inwoners slechts een euro per dag. Stockholm is de ‘digitale stad’. Bijna 100 procent van de woningen en kantoren in de regio heeft breedband.

In een toekomstige smart city zijn geen gasaansluitingen. Ieder gebouw wekt zijn eigen energie op met zonnepanelen en wind. Overtollige energie wordt opgeslagen in een batterij in het gebouw. Gebouwen worden smart: het signaleren van problemen en reparaties doet de software van het gebouw zelf. De reparateur wordt ook via het systeem ingeschakeld. Auto’s zijn elektrisch en zelfrijdend, zij worden gedeeld door meerdere gebruikers. Breedband is gratis en voor iedereen beschikbaar.

In een toekomstige happy city ligt de nadruk op de mens. Steden worden ingericht op voetgangers en fietsers. Door gratis of heel goedkoop openbaar vervoer is de gedeelde elektrisch auto nauwelijks nodig in de stad. Grijze pleinen en straten veranderen in gezellige loop- en fietsgebieden met veel groen en mogelijkheden om te recreëren en te spelen. De stad stimuleert het leven op straat verder met veel terrassen en ander vertier in de openbare ruimte.

De stad die een combinatie van smart en happy succesvol implementeert, zal zeer succesvol worden in de toekomst. Groot met veel inwoners, en toch superleefbaar. Welk Nederlands stadsbestuur gaat deze uitdaging aan?