Grote hamer

Wat een week! Op zondag was er overleg in het Catshuis over het oplopend aantal Nederlanders die besmet zijn met het coronavirus. Op maandag sijpelde langzamerhand naar buiten dat we aan de vooravond van een grote lockdown zaten. En ’s avonds bevestigde premier Mark Rutte dit in zijn toespraak vanuit het torentje. Media repten over de inzet van de grote hamer.

Ondernemers werden meteen creatief. De herenmodezaak, waar ik mijn kleren koop, stuurde maandagmiddag een mail, dat ze ’s avonds langer openbleven zodat je toch nog snel kleding voor de feestdagen kon kopen. Kappers bleven knippen tot twaalf uur ’s avonds. Dat had ik even gemist en dat is jammer, want over vijf weken ziet mijn kapsel er niet meer uit. Mensen gingen maandagmiddag en -avond massaal naar de winkels voor een laatste aankoop. Er stonden flinke rijen. Zou dat over anderhalve week een piek geven in de coronacijfers?

Op dinsdag ging de HEMA open om alleen voedingswaren en andere essentiële producten te verkopen. Toen de Action dat op woensdag ook deed, greep het kabinet in, scherpte de maatregelen aan, waarna de twee ketens de deuren alsnog konden sluiten. Scholen moeten vanaf woensdag sluiten en weer digitaal les gaan geven. Wij hebben twee dochters in 6 vwo. Gelukkig wordt voor eindexamenleerlingen een uitzondering gemaakt. Zij kunnen iedere middag wel naar school om zich goed voor te bereiden op de examens.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) maakte dinsdag bekend dat het goedkeuringsbesluit voor het eerste vaccin waarschijnlijk al op 21 december komt. Eerder dan verwacht. Als het een beetje meezit kan nog dit jaar de eerste injectie gezet worden. Ondertussen lopen de wachttijden op in de teststraten. Afgelopen week lieten bijna 470.000 mensen zich testen. Dat was een toename van 38 procent ten opzichte van een week eerder.

Zoveel ontwikkelingen in een halve week, het gaat je duizelen. Ik ben bang dat veel ondernemers deze tweede gedwongen sluiting financieel niet gaan overleven. Bij de zorgmedewerkers worden alle verloven ingetrokken omdat de ziekenhuizen een piek van 2600 coronapatiënten verwachten. In plaats van uitrusten wordt het voor hen een zware kerst. Sowieso worden het voor ons allemaal sobere – en wellicht wel eenzame – feestdagen.

Laten we bidden en hopen dat het na deze lockdown in 2021 beter zal gaan. En laten we ondertussen afstand houden om corona buiten te houden, aandacht hebben voor eenzame mensen in onze omgeving en lokale ondernemers helpen met online bestellingen.