Glazen bol

Op de valreep voor het nieuwe jaar publiceerde het Economisch Bureau van ING de vooruitzichten voor dit jaar. Ondanks het feit dat de rekenmeesters van de bank een krimp in bouwvolume van 4 procent voorspellen, ziet het er voor de (af)bouwsector nog niet eens zo heel verontrustend uit. De doemscenario’s die we aan het begin van de coronapandemie kregen voorgeschoteld, zijn gelukkig ook niet uitgekomen. Sterker nog, de afbouwbranche heeft tot nog toe weinig hinder ondervonden van de crisis.

Het waren volgens het rapport van de ING vooral de kleinere bouwbedrijven met minder dan tien werkzame personen die weinig last hadden. Hun omzet lag in het derde kwartaal zelfs circa 5 procent hoger dan in het laatste kwartaal van 2019. Tijdens de coronacrisis lieten veel particulieren immers hun huis verbouwen. Veel consumenten hielden geld over doordat ze niet of beperkt op vakantie konden en staken dat in het opknappen van hun huis. En het waren vooral de kleinere bouwbedrijven die dit soort verbouwingen uitvoerden. Ook de toename van het aantal verkopen van bestaande woningen in 2020 kan geleid hebben tot een extra vraag naar deze kleinere (ver)bouwactiviteiten.

Maar het Economisch Bureau waarschuwt ook. Want waarschijnlijk komt de vraag in 2021 wel onder druk te staan doordat bedrijven investeringen in bedrijfspanden uitstellen. Ook neemt de financiële positie van consumenten, mede door toenemende werkloosheid, af. Een nieuwbouwhuis kopen kan dan uitgesteld of afgesteld worden. Ook de voorspelling van ING dat er in 2021 slechts 65.000 nieuwe huizen opgeleverd gaan worden, stemt weinig hoopvol.

Toch bekijk ik de zaken liever van een wat zonniger kant. Want met de komst van de vaccins lijken we ons een weg uit de coronacrisis te kunnen banen. En de torenhoge duurzaamheidsambities betekenen voor de (af)bouwsector ook vooral kansen. Tel daarbij op dat we in het voorjaar voor een nieuwe regering mogen kiezen, wat de kans verhoogt dat een nieuw kabinet ervoor kiest om het tien jaar geleden opgedoekte ministerie van VROM nieuw leven in te blazen. Dan moet het toch mogelijk zijn om met hernieuwde energie aan de slag te gaan en ons samen een weg omhoog te investeren.

Met andere woorden: ik hecht niet al teveel waarde aan de voorspelling van ING, al was het maar omdat de laatste voorspelling ook niet is uitgekomen. Als we samen hard ons best blijven doen en veilig blijven doorwerken, weet ik zeker dat de bouwbranche er over een jaar prima voor staat. Net als nu eigenlijk.