Code rood niet voorbij

Het CBS maakte vorige maand bekend dat het afgelopen jaar in Nederland 66.000 nieuwbouwwoningen erbij zijn gekomen. Sinds 2009 is dit aantal niet zo hoog geweest. Dat lijkt verheugend nieuws. Zonder de feestvreugde te willen bederven, zeg ik toch wat ik al een paar jaar vind: het is (nog steeds) veel te weinig. Om de opgelopen achterstand in te lopen én in de pas te blijven om aan de toekomstige vraag te voldoen, moeten er tot 2025 jaarlijks minimaal 75.000 nieuwe woningen worden gebouwd en de komende jaren zelfs ministens 80.000.

Ik verwacht dat we ook dit jaar de nieuwbouwopgave niet gaan halen. Daarmee houdt Code Rood voor de nieuwbouw voorlopig aan. Het ontbeert de Rijksoverheid aan strakke regie, gemeenten geven nog te weinig grondposities vrij en de bouwsector kan het werk amper aan wegens onvoldoende gekwalificeerd personeel en een gebrek aan bouwmaterialen. Dat we in Nederland de nieuwbouwopgave van 75.000 à 80.000 woningen per jaar niet halen, is niet alleen een probleem voor de toekomst, maar de negatieve gevolgen dienen zich vandaag de dag al aan. Want door het tekort aan nieuwbouwwoningen rijzen de prijzen inmiddels de pan uit. Er is enorme interesse voor nieuwbouw, maar de transacties stokken door de verslechterende prijs-kwaliteitverhouding. De vraag komt op of nieuwbouw zichzelf nu uit de markt aan prijzen is.

NVM-makelaars signaleerden in 2018 nog meer geïnteresseerden en nog meer inschrijvingen voor nieuwbouw dan in 2017. Toch resulteerde die enorme interesse niet in meer transacties, integendeel. Het aantal nieuwbouwverkopen daalde met 7 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat is voor een deel te verklaren door een gebrek aan aanbod, maar er is meer aan de hand. Net als in de bestaande bouw stijgen de prijzen in nieuwbouw sterk door de enorme vraag naar woningen. Daar komt bij dat de nieuwbouwprijzen verder worden opgestuwd door hoge bouw- en personeelskosten, gasloos bouwen en de focus op binnenstedelijk ontwikkelen. Er is dus steeds meer onbetaalbare nieuwbouw voor een groeiende groep geïnteresseerden.

Is het dan alleen maar kommer en kwel? Gelukkig niet. Want ondanks dat de volumes niet worden gehaald, is de nieuwbouw die er komt steeds beter afgestemd op de specifieke vraag van consumenten. Door goede samenwerking tussen ontwikkelaars, bouwers en makelaars komt er toekomstbestendige, duurzame en innovatieve nieuwbouw. En zorgen we er zo samen voor dat nieuwbouwprojecten naar de wensen van kopers tot stand komen