Brood van gisteren

Bij mijn warme bakker verkopen ze sinds kort brood van gisteren. Met 35% korting. Maar waarom doet hij dat? Gaat het zo slecht met de zaak dat hij het niet verkochte brood niet meer weggooit, maar opnieuw in de verkoop doet? Of wil hij klanten, die last hebben van de crisis, een handje helpen? Als het laatste zijn bedoeling is kan hij de broden beter schenken aan de voedselbank. Deze luidt al enkele jaren de noodklok dat fabrikanten scherper produceren en daarom minder hebben te vergeven aan de voedselbank. En wie koopt er nu brood van gisteren?

Onlangs was het Prinsjesdag. Een Miljoenennota met louter somber nieuws werd ons gepresenteerd door de minister van Financiën. Een stijging van de zorgpremie met 100 euro, het eigen risico wordt 120 euro verhoogd, De BTW gaat 2 procent omhoog, de kinderbijslag wordt verlaagd en een pakje shag gaat 60 cent meer kosten. Zomaar vijf zaken uit het Lenteakkoord.

Overigens wordt een deel van de afspraken van de Kunduz-coalitie wellicht helemaal niet uitgevoerd. Als Rutte en Samson snel een kabinet weten te smeden zal bijvoorbeeld het belasten van de reiskostenvergoeding wel de prullenbak in gaan. Maar helaas. Aangezien elke bezuiniging, die geschrapt wordt, moet worden gecompenseerd zal er dan op iets anders weer bezuinigd worden. Hoe dan ook, 2013 wordt voor iedereen een zwaar jaar. De koopkracht zal dalen en ieder huishouden heeft stukken minder te besteden.

En ineens snap ik mijn bakker. Brood van gisteren wordt een gat in de markt. Met een smallere huishoudbeurs gaat iedereen kritischer boodschappen doen. En brood van gisteren smaakt vandaag nog prima. Op zondag eten we immers ook brood van zaterdag. Over een jaar verkopen alle bakkers in Nederland alleen nog brood van gisteren. Arbo technisch ook een vooruitgang; bakkers kunnen hun brood overdag bakken in plaats van ’s nachts.

Let op mijn woorden; brood van gisteren wordt een hit. En mijn bakker wordt er vast miljonair mee.