Beter sparen met crowdfunding

Op dit moment levert uw geld op een spaarrekening minder dan 2 procent rente op. Als u de spaarcentjes langere tijd kunt missen is er de spaardeposito met nu maximaal 3,5 procent rente. De belastingdienst gaat er van uit dat u minimaal 4 procent rendement maakt over uw ingelegde spaargeld. Van die 4 procent mag u 1,2 procent aan de Nederlandse fiscus afdragen. De inflatie ligt de afgelopen jaren boven de twee procent. De geldontwaarding en de fiscus zorgen er dus voor dat uw vermogen krimpt in plaats van groeit. Tijd voor actie. Weg bij de bank en de spaarrekening. Maar wat dan? Een interessant alternatief is crowdfunding.

Bij crowdfunding probeert een bedrijf of een particulier via een platform op internet anderen te interesseren om te investeren in zijn of haar plan. Bij ondernemers kan het bijvoorbeeld gaan om het starten van een bedrijf of het financieren van voorraad. Bij particulieren kan het gaan om het kopen van een huis of het financieren van een verbouwing. De beheerders van het internetplatform zijn intermediair tussen de geldlener en de investeerders. Zij beoordelen ook de plannen. Slechte plannen voor crowdfunding worden niet gepubliceerd. De goede plannen worden geclassificeerd. Risicovolle plannen krijgen een lage rating, risicoloze plannen krijgen een hoge rating. De rentes variëren daarbij van 12 procent bij risicovol tot 4 procent bij heel weinig risico.

Crowdfunding is in 2004 ontstaan in de Verenigde Staten. Het meest bekende voorbeeld is de huidige president Barack Obama, die zijn verkiezingsprogramma’s heeft gefinancierd via crowdfunding. Vanaf 2011 is het fenomeen ook in Nederland in opkomst. Het is nu nog klein, maar door de aangescherpte eisen voor banken is de verwachting dat crowdfunding een grote vlucht gaat nemen in Europa.

Op een spaarrekening is je spaargeld gegarandeerd. Als de bank failliet gaat krijgt iemand in ieder geval de eerste honderdduizend euro terug via het depositogarantiestelsel. Bij crowdfunding is dit niet zo. Als de geldlener failliet gaat ben je het geïnvesteerde geld helaas kwijt. Maar hoe groot is het risico als je investeert in een particulier met een vaste baan, die geld leent voor een verbouwing?

Crowdfunding is een prachtig alternatief als je meer rendement uit je vermogen of spaargeld wilt halen. Hanteer wel de volgende regels: verdiep je in het fenomeen, vergelijk de verschillende platforms en kies een betrouwbare, investeer alleen geld dat je over hebt en investeer kleine bedragen in verschillende projecten.